Seminarie 17.06.2014 - Bedrijventerreinen 2014: duurzaamheid, omgevingsvergunning, subsidies, ruimtelijke economie & clustering
Seminarie 17.06.2014 - Bedrijventerreinen 2014: duurzaamheid, omgevingsvergunning, subsidies, ruimtelijke economie & clustering
- 08u30
Registatie en welkomstkoffie
- 09u00
Van structuurplanning naar beleidsplanning: Naar meer mogelijkheden voor uitbouw industrieterreinen in Vlaanderen?
Prof. Georges Allaert, UGent
De Vlaamse regering wil dat realisaties sneller doorheen de planning geraken.Biedt de nieuwe piste via beleidsplanning meer mogelijkheden hiertoe? En wat gezegd van de omgevingsvergunning hierin? Doel op het seminar is om meer duidelijkheid te scheppen in het beleidsplan ruimte en de problematiek van de bedrijventerreinen.
- 10u00
De ontwikkeling van bedrijventerreinen vanuit het milieu- en energierecht
Prof Dr. Bernard Vanheusden, docent faculteit rechten UHasselt, gastdocent HUBrussel, advocaat Monard D'Hulst
Tijdens deze uiteenzetting wordt ingegaan op de invloed van het milieu- en energierecht op de ontwikkeling van een bedrijventerrein. Het milieu- en energierecht legt op allerlei vlakken regels op aan de ontwikkeling van een bedrijventerrein, maar kan anderzijds de ontwikkeling ook faciliteren. Concreet wordt onder meer ingegaan op het nieuwe decreet complexe projecten, de omgevingsvergunning, MER en brownfieldconvenanten. Het geheel aan milieu- en energieregelgeving maakt de ontwikkeling van een bedrijventerrein vaak een complexe aangelegenheid. De aandacht gaat vooral naar de knelpunten en de recente ontwikkelingen.
- 11u00
Koffiepauze
- 11u15
Subsidies voor de (her)ontwikkeling van bedrijventerreinen
Dhr. Koen Vermoesen, Agentschap Ondernemen
Focus op het nieuwe subsidiebesluit (10 juli 2013) en repercussies nu. De handleiding voor de ontwikkeling en beheer van bedrijventerreinen wordt/werd geactualiseerd.
- 12u30
Middagpauze en lunch
- 13u30
Het decreet ruimtelijke economie. De impact op de ontwikkeling van bedrijventerreinen.
Mr. Joris De Pauw, advocaat Lydian
In uitvoering van het Vlaamse Regeerakkoord bekrachtigde de Vlaamse Regering op 13 juli 2012 het decreet ruimtelijke economie dat op 4 juli 2012 in het Vlaams Parlement werd aangenomen. Dit decreet biedt de Vlaamse overheden een waaier aan instrumenten om in te grijpen in of de ontwikkeling van bedrijventerrein te gaan sturen. Uiteraard houdt dit decreet een aantal randvoorwaarden in ten aanzien van de publieke instanties die ontwikkelen en ten aanzien van de kopers van de ontwikkelde bedrijfspercelen. Er worden dan ook enkele capita selecta van het decreet ruimtelijke economie bekeken en geanalyseerd, dit aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden, waarbij zowel de impact voor de publieke als de private partners aan bod komt."
- 14u45
Duurzame bedrijventerreinen in opmars. Enkele praktijkvoorbeelden van een ervaren Parkmanager
Dhr. Freddy Hoorens, partner Quares
Duurzaam wordt de norm voor bedrijventerreinen. Voor nieuwe bedrijventerreinen wordt dit door de overheid opgelegd in het kader van de CO2 neutraliteitsverplichting. Maar ook op bestaande bedrijventerreinen kan dit worden georganiseerd onder andere door middel van gezamenlijke inkoop van diensten, een integrale visie op de beeldkwaliteit en gezamenlijke investeringen en rapportage. Quares is sedert een aantal jaar koploper in Vlaanderen op het gebied van Parkmanagement. Zij organiseren dit op een verfrissende en innovatieve manier met een doordacht financieringsmodel waarbij ze zich zelf terugvinden en het dus geen kost vormt voor de deelnemende bedrijven. Graag lichten zij hun systeem nader aan u toe en zoemen ze ook in op enkele praktische cases.
- 15u45
Koffiepauze
- 16u00
Heraanleg of uitbreiding van bedrijventerreinen in de praktijk
Dhr. Erwin Lammens, POM Vlaams-Brabant
Mogelijks over oude bestaande KMO-zones herontwikkelen en optimaliseren.
- 17u00
Einde van het seminarie