Interview masterstudent Quinten Smits

Interview masterstudent Quinten Smits

Waarom heb je voor Monard Law gekozen? (indien je niet zelf mocht kiezen hoef je dit niet te beantwoorden)

De stagelocaties worden toegewezen door de universiteit. De studenten moeten een ‘ranking’ opstellen van de verschillende branches waar ze het liefst zouden werken. Persoonlijk had ik advocatuur op nummer één gezet.

Lagen de opdrachten in de lijn van je verwachtingen?

Deels wel, maar er waren toch wel een aantal opdrachten die mijn verwachtingen overtroffen. Vanuit de universiteit wordt eigenlijk weinig informatie gegeven over wat de studenten mogen verwachten. Ik ging er vanuit dat mijn opdrachten grotendeels zouden bestaan uit opzoekingswerk. Ondanks het feit dat dit ook in mijn opdrachtenpakket zat, bestond mijn tijd zeker niet alleen uit opzoekingen. Ik heb conclusies mogen schrijven, mogen werken aan SPA’s en aandeelhoudersovereenkomsten en dagvaardingen mogen opstellen. Bovendien ben ik ook een aantal keren mee mogen gaan naar de rechtbank zodat ik kon zien hoe het er in de realiteit aan toeging, iets wat op de universiteit toch wel ontbreekt.

Hoe heb je deze periode ervaren?

Ik ben heel tevreden over het feit dat de universiteit mij Monard Law als stageplaats heeft toegewezen. Tijdens deze periode heb ik kunnen proeven van wat het inhoudt om advocaat te zijn. Doordat het kantoor werkzaam is in verschillende onderdelen van het vennootschapsrecht, heb ik een brede waaier aan opdrachten kunnen uitvoeren en kunnen ondervinden welke aspecten mij het meeste liggen. Ik ben dan ook elke dag graag komen werken.

Heb je voldoende ondersteuning/feedback gekregen?

Ondanks mijn theoretische kennis van de universiteit bleek toch al snel dat ik van een aantal praktische zaken niets af wist. Aangezien Tanja haar bureau aan die van mij aansloot, was zij meestal het slachtoffer van mijn vragen omtrent gegeven opdrachten. Zij was steeds vriendelijk en bereidwillig om mij verder te helpen.

Inge, die door de universiteit was aangeduid als mijn stagementor, was voor het grootste deel verantwoordelijk voor het opstellen van mijn takenpakket en was altijd bereid om meer uitleg te verschaffen indien iets niet duidelijk was. Als stagementor zorgde ze er altijd voor dat ik voldoende feedback kreeg over mijn opdrachten. Indien ik een opdracht uitvoerde voor iemand anders, waren ook zij steeds bereid om bepaalde aspecten te verduidelijken of om mij op het juiste pad te zetten.

Hoe verliep het contact met advocaten en medewerkers?

Gedurende mijn stage had ik met iedereen een goed contact. Over het algemeen was iedereen goedgezind en had ik de indruk dat ze hier graag kwamen werken. Dit werd ook zichtbaar tijdens de lunchpauzes waar iedereen met elkaar op een vlotte manier sprak. Zowel de advocaten als de medewerkers waren steeds bereid om mij te helpen.

Welk beeld heb je van Monard Law?

Voorafgaand aan mijn stage stond Monard Law bekend onder de studenten als één van de betere advocatenkantoren van België. Nu begrijp ik beter waarom. Er heerst een professionele, maar toch vriendelijke, werksfeer waarbinnen de advocaten (grotendeels) zelf bepalen hoe ze hun tijd inplannen. Dit vertaalt zich in een efficiënte en klantvriendelijke aanpak die verklaart waarom ze genomineerd werden voor de Trends Legal Awards in de categorie ‘Beste Belgische advocatenkantoor’. Het is zeker een advocatenkantoor waar ik later graag zou willen werken.

Als we iets zouden kunnen veranderen? Wat zou het dan zijn?

Tijdens mijn stage zijn er mij geen zaken opgevallen die ik zou veranderen.

Heeft deze stage bijgedragen om na je studie een keuze te maken qua loopbaan?

Zeker en vast. Voorafgaand aan deze stage twijfelde ik tussen advocatuur en consultancy bij één van de ‘Big Four’ kantoren. Twee jaar geleden heb ik stage gedaan bij PwC dus deze stage was ideaal om te vergelijken. Ondanks het feit dat ik mijn stage bij PwC heel interessant en leerrijk vond, lijkt een carrière in de advocatuur mij toch meer aan te spreken. Meer specifiek in het vennootschapsrecht. Ik heb dan ook besloten om volgende jaar mij verder te specialiseren in het vennootschapsrecht door het volgen van de MaNaMa vennootschapsrecht aan de KU Leuven.

Quinten Smits

Op zoek naar advies rond een bepaald onderwerp?

We begeleiden je naar de juiste persoon of team.